Onderzoek Bloem

BloemEen onderzoeksjournalistiek verhaal begint met een idee. Zo’n idee komt niet uit de lucht vallen. Soms komen ideeën via tips bij een onderzoeksjournalist terecht. Daarnaast kan het dagelijkse nieuws ideeën met zich mee brengen. Zoals Robert Pastoor al opmerkte: “Het wie-wat-waar-wanneer in het nieuws is wel bekend, maar ik kijk nu meer naar de waaromvraag.” Wanneer iets in het nieuws een ‘waaromvraag’ doet opborrelen, is dat altijd een onderzoek waard.

In het diepe duiken
 Zo loop ik zelf al een tijdje met een waaromvraag. Ik had alleen geen idee hoe ik hier een antwoord op kon vinden. Waar begin ik met zoeken? En vooral: waar begin ik aan? Door mijn studie kwam ik bij de minor Onderzoeksjournalistiek terecht. Een goede gelegenheid om met mijn waaromvraag in het diepe te duiken. Aan de hand van de theorie die ik tijdens de minor leer en met zeer ervaren onderzoeksjournalisten als docent c.q. vraagbaak, durf ik het aan.

Het onderzoek krijgt nu even een werknaam: Bloem. Het wie-wat-waar-wanneer van het verhaal laat ik nog even voor wat het is, dat komt nog wel zodra de onderste steen boven is. De weg van mijn waaromvraag naar die onderste steen, wil ik wel alvast delen. Deze weg brengt mij, na enige slapeloze nachten, het afwegen van de mogelijke gevolgen en een kort maar verhelderend gesprek met de docent, bij het archief.

photo credit: Daniel*1977 via photopin cc

Geef een reactie