Slim en snel zoeken op internet

GoogleZoeken op internet, dat kan natuurlijk heel makkelijk door het invoeren van een zoekterm in Google. Meestal vind je dan wel wat je zoekt. Toch kan het nóg beter als je operatoren gebruikt. Dat is handig om te weten wanneer je veel op internet zoekt. Je kunt door meer gericht te zoeken veel tijd besparen. De resultaten zijn dan ook veel specifieker en je vangt er veel meer relevante links mee. Het allermooiste hiervan is: het is heel simpel!

Door het gebruik van de volgende operatoren wordt professioneel googelen een peulenschil:

OR en AND
aanhalingstekens
twee puntjes
asterisk
filetype
site
around
in url
cache

 

OR en AND

De operatoren OR en AND zijn voor de gemiddelde internetter wel bekend. Zet je OR tussen twee zoektermen, dan zoekt Google naar documenten waar óf de ene óf de andere term in staat. Het is handig om dit toe te passen met synoniemen.

AND

Zet je de operator AND tussen twee zoektermen, dan krijg je het resultaat waar beide termen in voorkomen. Dit doet Google ook wanneer er niets tussen je zoektermen staat, als standaard instelling.

AND

menu

Aanhalingstekens

Wanneer je bijvoorbeeld op een specifieke titel zoekt, is het handig om deze titel tussen aanhalingstekens in te voeren. Dan zoekt Google precies die woordgroep voor je op.

AanhalingstekensZonder de aanhalingstekens krijg je een veel minder specifiek resultaat. Hieronder zie je het verschil.

Zonder aanhalingstekens

menu

Twee puntjes

Wanneer je een aantal zoekt, maar niet precies weet hoeveel, zet je twee puntjes tussen het laagste en hoogste aantal dat je verwacht. Google zoekt dan alle tussenliggende getallen op, in combinatie met het onderwerp van je zoekvraag.

Twee puntjes

menu

Asterisk

De asterisk (*) is een hele handige operator. Je kunt hem op veel manieren toepassen als vervanger voor een deel van je zoekvraag. Bijvoorbeeld als je een titel of spreekwoord zoekt, maar hem niet meer in zijn geheel weet. Door deze operator te combineren met aanhalingstekens, krijg je een zeer specifiek resultaat.

Asterisk

menu

Filetype

Met de operator filetype: zoek je op het bestandsformaat. Dit kan op verschillende manieren:

filetype:doc (o.a. rapporten)
filetype:pdf (o.a. rapporten)
filetype:ppt (PowerPoint)
filetype:xls (Excelbestand, of xlsx voor de nieuwe Excel)

Filetype
Wil je zoeken naar rapporten in zowel .pdf als .doc? Dan zet je er OR tussen. AND kan niet, want een document kan natuurlijk niet tegelijkertijd een .pdf én een .doc zijn.

Filetype OR

menu

Site

Je kunt binnen een website zoeken, door site: aan je zoekvraag toe te voegen. Zo vind je alles over jouw zoekvraag op die betreffende site. Dit werkt vaak beter dan de zoekmachine in de site zelf.

Site
Op deze manier kun je ook zien wat je per land kunt vinden over je onderwerp.

Site.be

menu

Around

Je zoekt een woordgroep en wil dat ze bij voorkeur in dezelfde zin voorkomen. Dan gebruik je de around-operator. In dit voorbeeld zoek je op ontheffingen en luchtvaart en mogen er maximaal zes woorden tussen beide termen zitten.

Around

menu

In url

Meestal staat het belangrijkste onderwerp van een artikel of document in de url. Door hier specifiek naar te zoeken, vind je uitsluitend bestanden waarvan jouw zoekterm het hoofdonderwerp is.

In url

menu

Cache

Cache is het geheugen van je browser. Wanneer je bijvoorbeeld op cache:onderzoeksjournalistiek.net zoekt, krijg je een verouderde versie van deze site te zien. Dit is handig wanneer een site niet beschikbaar is.

Cache

menu

Nog meer weten?

Er zijn nog veel meer operatoren waarmee je slim en snel kunt googelen. Kijk hier en hier om uit te proberen welke voor jouw zoekvraag het handigst is/zijn.

 

photo credit: Stuck in Customs via photopin cc

Geef een reactie